مشاوره مدیریت استراتژیک
تفکر و حرکت استراتژیک از مهمترین موارد بقای شرکت ها در قرن بیست و یکم می باشد، اما تفکر و روش های بکار رفته در برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک در این قرن تفاوت فوق العاده زیادی با تفکر و متدولوژی های مدیریت و برنامه ریزی استراتژیک در قرن بیست و یکم دارد.
این تفاوت به حدی است که شرکتی مانند نوکیا با بیش از یک میلیارد مشتری در جهان در سال 2008 با یک رویکرد نادرست استراتژیک و عدم توجه به تغییرات محیط و استفاده از تکنیک ها و متدولوژی قدیمی ( قرن بیستی) در مدت کمتر از 4 سال به مرز ورشکستگی رسید و ناچار تمام سهام خود را واگذار کرد.
اما در مقابل شرکت هائی مانند سامسونگ و اپل با یک رویکرد درست و منطقی استراتژیک با استفاده از روشهای جدید و منطبق با واقعیت توانستند بازار را از آن خود کنند.
این موضوع اهمیت برنامه ریزی استراتژیک و استفاده از متدولوژی های جدید آن را نشان می دهد .
شرکت مهندسی پویندگان ایمنی و کیفیت از روش آینده پژوهی و سناریو سازی (What if) برای مشاوره و تهیه برنامه های استراتژیک شرکتها استفاده می کند.
علت استفاده از متدولوژی سناریو سازی و آینده پژوهی، در برنامه ریزی استراتژیک توسط شرکت SQS جدید بودن و توجه به آینده و پیامدهای آن برای شرکت می باشد.
برنامه استراتژیک تهیه شده شرکت بین المللی نمایشگاههای ایران که توسط شرکت مهندسی پویندگان ایمنی و کیفیت تهیه شده بود در سال 1395 رتبه اول در بین تمام شرکتها و ادارات زیر نظر وزارت سمت را بدست آورد.
برنامه استراتژیک برمبنای آینده پژوهی و What if هنوز در شرکت نمایشگاهها استفاده می شود و اثرات مثبت آن ادامه دارد.
مدیریت استراتژیک چیست؟
مدیریت استراتژیک(راهبردی) مجموعه تصمیم ها و اقدامات مدیریتی است که عملکرد بلند مدت یک سازمان را تعیین می کند که شامل بررسی محیط سازمان(درونی و بیرونی) و تجزیه و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدات(SWOT) تدوین استراتژی، اجرای استراتژی(راهبرد) و ارزیابی و کنترل می باشد.
مدیریت استراتژیک دارای سه مرحله اصلی:
-
تدوین استراتژی
-
اجرای استراتژی
-
ارزیابی استراتژی
می باشد.
برنامه استراتژیک چیست؟
برنامه استراتژیک به فعالیت های اجرائی برای رسیدن به اهداف در جهت چشم انداز استراتژیک شرکت و عمل به مسئولیت و اجرای ماموریت شرکت گفته می شود.
برنامه استراتژیک یک رویکرد عملگرا از مدیریت استراتژیک می باشد.
در برنامه استراتژیک، اهداف کلان و خرد بررسی و برنامه های دستیابی به آنها و اینکه فعالیت های آن بوسیله چه کسی ، در چه زمانی، با چه منابعی و به چه صورت انجام و چگونه کنترل شود پرداخته می شود.
تفاوت مدیریت استراتژیک در برنامه استراتژیک
-
مدیریت استراتژیک مفهومی گسترده و جامع تر از برنامه ریزی استراتژیک است.
-
مدیریت استراتژیک نگرش کلی به سازمان و محیط آن دارد و چشم اندازها، ماموریت و اهداف کلان را مشخص می کند.
-
برنامه ریزی استراتژیک جزئی از مدیریت استراتژیک است و راه های رسیدن به اهداف و روش کنترل آن را شرح می دهد.
-
مدیریت استراتژیک وظیفه مدیریت ارشد و عالی شرکت است در حالیکه برنامه ریزی استراتژیک به مدیران میانی سازمان بر می گردد.
-
نگرش در مدیریت استراتژیک بلند مدت و راهبردی است اما در برنامه ریزی استراتژیک مقطعی و کوتاه و میان مدت عمل می شود.
-
مدیریت استراتژیک به فلسفه، نگرش ارتباط دارد در حالیکه برنامه استراتژیک فعالیت ها را تعریف می کند.
روش های مختلف در مدیریت استراتژیک استفاده می شود که بسته به فرهنگ و نوع سازمان از این شیوه ها و روش ها در پیاده سازی مدیریت استراتژیک استفاده می شود.
مهمترین این روش ها در پیاده سازی عبارتند از:
الف) پیاده سازی مدیریت استراتژیک به روش فرماندهی
در این شیوه مدیریت ارشد مانند یک فرمانده نظامی در ارتباط با استراتژی تصمیم گیریی کرده و آن را برای اجرا ابلاغ می کند . در این شیوه مدیریت با اقتدار اجرا و نتیجه را از مجریان می خواهد و آنها را در تصمیم گیری مشارکت نمی دهد.
این شیوه مدیریت استراتژیک دارای مزایا و معایبی است، مهمترین حسن آن این است که مدیریت اما و اگر را نمی پذیرد.
اما آنچه در مدیریت استراتژیک به روش فرماندهی و موفقت آن مهم است عبارت است از:
-
اقتدار مدیریت و کارفرمای آن
-
میزان داشن مدیریت از فرصت شرکت و محیط آن
-
مهارت های مربوط به تعیین استراتژی و ابزارهای آن
-
در اختیار بودن داده ها برای تصمیم گیری و درستی و دقت آنها
-
توجه به ریسکهای اجرای استراتژی و منابع مورد نیاز
-
دوری جستن از تعصبات، نگرش یکجانبه
-
برنامه ریزی مناسب و کنترل درست
-
بازنگری بدون تعصب
ب) پیاده سازی مدیریت استراتژیک به روش مشارکتی
در این روش تیم های چند تخصصی CFT در سطح مختلف تشکیل شده و با بررسی محیط سازمان و بررسی روندها استراتژی مناسب را پیشنهاد و برنامه ریزی پیشنهادی برای اجرای استراتژی را پیشنهاد می کند . این موارد در هیات مدیره شرکت بررسی و تصویب شده و ابلاغ می شود.
اجرای این روش ریسک بسیار کمتری نسبت به روش مدیریت استراتژیک به روش فرماندهی را دارد و باعث حمایت سطوح مختلف از برنامه استراتژیک می شود اما ممکن است به دلیل نداشتن دورنما و وارد کردن علایق شخصی و دوری پرسنل از ریسک ضعیف تر از شیوه مدیریت استراتژیک به روش فرماندهی می باشد .
به علاوه گاهی رقابت های فردی افراد سازمان و یا منافع باعث اشکالاتی در آن شود.
مدیریت استراتژیک به روش مشارکتی نیاز به آموزش تیم های تخصصی دارد و آموزش در آن نقش مهمی بازی می کند.
در جائی که محرمانه بودن مهم است مدیریت استراتژیک به روش مشارکتی می تواند خطرناک باشد، به علاوه مدیریت استراتژیک به روش مشارکتی فرآیندی کند و زمانبر است.
ج) مدیریت استراتژیک به روش تغییر سازمانی
این روش اجرای مدیریت استراتژیک مانند روش فرماندهی در مدیریت استراتژیک روش از بالا به پایین می باشد . به این صورت که مدیران ارشد اقدام له تعیین استراتژی با توجه به نیازهای آینده بازار و مشتریان و محیط کسب و کار می کنند.
در این روش مدیران زیرنظر مدیریت ارشد استراتژی ها را تعیین و ابلاغ می کنند و بر اساس استراتژی تغییرات لازم را در محیط سازمان ایجاد می کنند.
این شیوه به مراتب اثربخش تر از شیوه فرماندهی و شیوه مشارکتی است چرا که در شیوه مدیریت استراتژیک به روش فرماندهی یک نفر تصمیم می گیرد و در شیوه مشارکتی مدیریت استراتژیک در تمام سطوح در تصمیم گیری نقش دارند اما بسیاری از سازمان ها ظرفیت مشارکت پرسنل را نه از نظر فرهنگی و نه از نظر علمی ندارند.
شیوه مدیریت استراتژیک به روش تغییر سازمانی به علت تعهد مدیران به اجرای استراتژی و دانش و آگاهی آنها بر مباحث استراتژیک یک روش موفقی ارزیابی می گردد.
د) روش فرهنگی در مدیریت استراتژیک
این روش احتیاج به درک بالای پرسنل از مباحث استراتژیک و دانش و مهارت دارد . در این روش نقش مدیریت ارشد بهشخص انچه در مباحث قبلی گفته شده نیست.
این روش معمولا در سازمان هایی که تغییرات مدیران زیاد بوده و مدیران غیر حرفه ایی در سازمان کار می کنند می تواند رهگشا باشد اما مسئله مهم در این روش ریسک بالای آن به دلیل نیاز به حیط فرهنگی و پرسنل آگاه و وظیفه شناس است. در غیر اینصورت شرکت به بی راهه می رود.
نگرش پویندگان ایمنی و کیفیت
شرکت SQS به مشتریان خود به چشم شریک کاری نگاه می کند و هر موفقیت و شکست آنها را موفقیت و شکست خود می داند.
بقای شرکت SQS به بقا و رضایت مشتریان آن وابسته است لذا تمام تلاش خود را برای موفقیت و ارائه خدمات مناسب و تناسب به آنها به عمل می آورد.
ما در اجرای پروژه با تجزیه تحلیل و خطر و فرصت ها و آنالیز منافع به مخارج سعی در ارائه بهترین راه حل ها به مشتریان را داریم.
افتخار ما این است که در طی دوران فعالیت حرفه ای خود پروژه شکست خورده نداشته ایم و بیش از 36% مشتریان ما را، مشتریان وفادار تشکیل می دادند.
بسیاری از برندهای مطرح کشور مشتری ما بوده اند و ما با افتخار و موفقیت به آنها خدمات مشاوره ارائه کرده ایم.
ما اعتقاد داریم مشتریان ما با تولید و ارائه خدمات و حضور در چرخه اقتصادی سبب اشتغال و کاهش فقر و توسعه اقتصادی می شوند لذا قابل احترام می باشند.
شرکت مهندسی پویندگان ایمنی و کیفیت http://sqs.ir به عنوان یک شرکت مشاور مدیریت و برنامه استراتژیک آماده همکاری با شرکتها در زمینه پیاده سازی مدیریت استراتژیک می باشد . برای پیاده سازی سیستم مدیریت استراتژیک با ما تماس بگیرید.
کلمات کلیدی:
مدیریت استراتژیک چیست؟ تاریخچه مدیریت استراتژیک، مراحل مدیریت استراتژیک، مفاهیم مدیریت استراتژیک ، اجرا و پیاده سازی مدیریت استراتژیک، پیاده سازی استراتژی در سازمان، سند مدیریت استراتژیک، تدوین مدیریت استراتژیک، تعریف مدیریت استراتژیک