مدیریت استراتژیک به روش هوشین کانری
حوزه مدیریت استراتژیک با توجه به کثرت نگرش و متدولوژی یکی از متنوع ترین حیطه های فعالیت در مشاوره مدیریت می باشد. در قرن بیست یکم با توجه به تغییرات سریع در محیط کسب و کار ( تکنولوژی، خواست مشتریان، رقبای جدید، تغییرات شدید اقتصادی، تاثیر ذینفعان، تامین کنندگان و … ) نگرش و روش های مدیریت استراتژیک با آنچه در قرن بیستم انجام می شد تغییر زیادی کرده. متاسفانه بسیاری از مشاوران در حوزه مدیریت استراتژیک هنوز از مدل های سنتی استفاده می کنند.
شرکت پویندگان ایمنی و کیفیت با اجرای ده ها پروژه مدیریت استراتژیک با رویکرد های نوین برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک در شرکت هایی مانند گروه شرکت های جهاد نصر، شرکت نمایشگاه های بین المللی جمهوری اسلامی، شرکت های زیر مجموعه وزارت نفت مانند خطوط لوله مخابرات و شرکت دقایق فن، راویان نور، معدن طلای موته، صنایع تبدیلی الوند و …. از موفق ترین شرکت ها در این زمینه می باشد. ما روش هوشین کانری را از مدرسان ژاپنی در شرکت ایران خودرو برای رساندن تولید پیکان به 90000 دستگاه در سال 77 آموختیم و با موفقیت به این هدف رسیدیم.
هوشین کانری چیست؟
هوشین کانری از زیر شاخه های مدیریت استراتژیک روش نظامندی است که به صورت گام به گام با هدف گذاری مقطعی شرکت را به سوی اهداف کلان منطبق با چشم انداز استراتژیک پیش می برد.
هوشین کانری روشی هدف گرا برای تحقق چشم انداز شرکت و انجام ماموریت آن می باشد که با قدم های کوتاه و مستمر شرکت را به پیش می برد.
معنی هوشین کانری چیست؟
هوشین کانری از کلمات ژاپنی به شرح ذیل گرفته شده است:
” هو” به معنی مدیریت
” شین” به معنی کنترل و هدایت از طریق سوزن قطب نما( ژاپنی ها به سوزن قطب نما شین می گویند)
” کان” به معنی چالش و محیط
” ری” به معنی روش و استدلال
پس به طور کلی می توان گفت هوشین کانری یعنی:
روش مدیریت و کنترل چالش محیط
اجزای هوشین کانری چیست؟
در غرب به هوشین کانری مدیریت بر مبنای اهداف و یا مدیریت هدف گذار نیز گفته می شود چرا که هوشین کانری بر دو وجه کاملاً حساب شده و هماهنگ مانند بال های یک پرنده متکی است که عبارتند از :
- تعریف اهداف( هدف گذاری)
- تعریف فعالیت ها( برنامه های اجرائی)
در هدف گذاری هوشین کانری اهداف را به صورت QCD یا کیفیت، قیمت، تحویل از نظر مشتری و از نظر داخلی به روحیه، انگیزه، آموزش و انرژی تقسیم می کند.
در برنامه ریزی هوشین کانری به عنوان زیر شاخه ای از مدیریت استراتژیک با استفاده از چرخه PDCA به صورت پیوسته در راه بهبود قدم بر می دارد.
نکته بسیار مهم در هوشین کانری مسئله مربوط به تامین و مدیریت منابع می باشد به این معنی که هوشین کانری توجه فوق العاده ای به تامین منابع لازم برای رسیدن به اهداف دارد و در موقع تهیه برنامه های عملیاتی حتماً باید منابع لازم شناسایی و نحوه تامین آنها برنامه ریزی شود.
اهداف هوشین کانری
- تعریف اهداف به صورت کوتاه و میان مدت( تا یکسال) برای رسیدن به چشم انداز
- حرکت پیوسته به سوی چشم انداز با توجه به تغییرات محیطی
- پویا نگهداشتن اهداف و به تبع آن برنامه های اجرایی برای رسیدن به استراتژی های سازمان
- داشتن چراغ راه برای حرکت به سوی اهداف بدون داشتن جلسات طولانی و بی فایده
- ایجاد یک سیستم گزارش دهی با توجه به اهداف برای کنترل پیشرفت امور
- سرعت بخشیدن به امور
کاربرد هوشین کانری
با توجه به سرعت تغییر در محیط کسب و کار متدولوژی های سنتی مدیریت استراتژیک مانند متدولوژی دیوید، TSMM، مدیریت استراتژیک پاسخگو نمی باشد اما متدولوژی هوشین کانری نقش بسیار عمیقی در شرکت ها می تواند بازی کند چون اهداف و برنامه ها با توجه به تغییرات محطی به سرعت پایش و مورد بازنگری قرار می گیرند.
ما اجرای سیستم های هوشین کانری را زیر نظر مدرسان ژاپنی در شرکت ایران خودرو آموخته ایم و این پروژه را برای افزایش ظرفیت تولید پیکان در سال های 74 تا 77 اجرا نموده ایم، لذا تجربه اجرایی در این کار را داریم.